Endodonție

Clinica Hayat Dent > Endodonție

Ce este endodonția?

Endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afecțiunile pulpei. De asemenea, endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.

Ce este pulpa dentară?

Pulpa dentară (cunoscută în limbajul laic drept ”nervul dintelui”) este un țesut situat în interiorul dintelui și este compusă din nervi, vase de sânge și alte țesuturi. Pulpa este divizată în două părți, pulpa coronară care este conținută într-un spațiu denumit camera pulpară și pulpa radiculară situată la nivelul canalelor radiculare. Acest țesut prezintă un triplu rol: formativ, nutritiv şi senzorial (asigurând sensibilitatea dintelui). Pulpa este protejată impotriva factorilor nocivi de către cele trei straturi ce o înconjoară, smalțul, dentina și cementul. În cazul în care unul dintre aceste straturi protectoare este perforat de către o leziune carioasă sau în urma unui traumatism dentar microbii din salivă vor infecta pulpa, întâi pe cea coronară și ulterior pe cea radiculară. Acest proces patologic creează dureri deosebit de importante ca urmare a inflamației pulpare și iritării ţesuturilor vii din jurul rădăcinii.

Câte rădăcini și câte canale are un dinte?

Fiecare dinte are o morfologie proprie care poate suferi sau nu anumite variații. Dinții pot prezenta una sau 5 rădăcini și unul sau chiar 6 canale. La nivelul unei rădăcini putem descoperi unul sau mai multe canale. De asemenea la nivelul rădăcinilor mai pot exista și numeroase canale laterale sau accesorii.

Care sunt urmările netratării unei afecțiuni endodontice?

Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a patologiei, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansării leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însă probabil cel mai important dezavantaj al nerealizării la timp al tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infecției la nivel osos unde va putea determina distrucții importante și apariția a numeroase complicații.

Un dinte care nu mai doare poate necesita tratament endodontic?

Absența durerii este un indicator al cronicizării leziunii și nu al dispariției acesteia. Bacteriile vor continua să avanseze către os și vor putea exista reacutizări ale afecțiunii cu episoade mai mult sau mai puțin dureroase. Un dinte ce a durut la un moment dat va trebui examinat de către un medic dentist iar acesta vă va putea preciza cu exactitate starea lui de sănătate.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte ,care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatori, fonetice etc.) și estetice. Dinții au tendința de a stabili în permanență contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplăceri va fi necesară realizarea unei proteze parțiale fixe (punte) sau mobile (care se îndepărtează din gură) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezintă soluții viabile și corecte,însă care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic și un timp de tratament mult mai îndelungat.

Va fi necesară efectuarea unor radiografii dentare? Pot fi acestea periculoase pentru sănătate?

Orice tratament/ retratament endodontic, necesită efectuarea a cel puțin 3 radiografii: înaintea începerii tratamentului, pe parcursul tratamentului și în urma finalizării tratamentului; însă în cazurile cu un grad crescut de dificultate va putea fi necesară efectuarea unui număr mai mare de radiografii. Radiografiile vor fi efectuate în clinică nemaifiind astfel necesar ca dumneavoastră să vă deplasați la un centru radiologic iar ulterior să reveniți.

Aparatura radiologică performantă utilizată în prezent expune pacientul la o doză de radiaţii minimă, care nu afectează sănătatea acestuia.

Ce reprezintă microscopul endodontic?

Unul dintre cei mai mari endodonți contemporani (Prof. Dr. S. Kim) a făcut următoarea precizare cu privire la tratamentele endodontice “Poţi trata numai ceea ce vezi.”. Microscopul endodontic permite realizarea terapiei sub control vizual direct, astfel medicul are un control mult mai bun asupra manevrelor efectuate. Iluminarea puternică a câmpului operator și capacitatea de mărire de până la 12,5 ori oferite de microscop îl transformă într-un instrument indispensabil ce îi oferă endodontului posibilitatea de a observa detalii care cu ochiul liber nu ar putea fi identificate.

APEL URGENTA DENTARA